EA i bogform

En ting er sikker: Der er et voksende udbud af bøger om enterprise arkitektur. Jeg har blandt andet bemærket, at der mere og mere er tale om et internationalt udbud, med en hel del EA-forfattere fra Europa. Og generelt, en del gode ting at læse.

Holland er et produktivt EA-bogland: Building an Enterprise Architecture Practice: Tools, Tips, Best Practices, Ready-to-use Insights af Sogeti-konsulenterne Van den Berg og Van Steenbergen (2007), som tidligere har udgivet Dynamic Enterprise Architecture: How to Make It Work (2005, med Wagter og Luijpers). Begge bøgerne benytter og præsenterer DYA-metoden. Den nye bog supplerer med bl.a. et SWOT-analyseværktøj og en modenhedsmodel. Hollænderne har også en hel del forskere, som arbejder med EA. Og som en gang imellem skriver bøger på engelsk:  Enterprise Architecture at Work: Modelling, Communication and Analysis af Marc Lankhorst et al (2005). Her præsenteres ArchiMate, et interessant bud på et EA-metasprog, der vistnok er på vej til at blive TOGAFiseret, og nok er noget man skal holde øje med. Holland har selvfølgelig også den produktive Jaap Schekkerman med How to Survive in the Jungle of Enterprise Architecture Frameworks (sørg for at skaffe Third edition) og The Economic Benefits of Enterprise Architecture og snart en Good Practices Guide.

Frankrig har også en stolt EA-tradition. De kalder det bare ikke for EA, men urbanisation. Mig bekendt findes der ikke meget på engelsk (endnu, der arbejdes på det), dog er The Enterprise Architecture IT Project: The Urbanisation Paradigm af Christophe Longépé (2003) undtagelsen der bekræfter reglen. Det er en spændende men ikke specielt velskrevet bog – jeg mistænker lidt oversættelsen, men mit franske er ikke godt nok til at jeg har prøvet originalteksten. Urbanisationstilgangen fremhæver specielt den funktionelle arkitektur, er ret model-orienteret og generelt gearet til større enheder/enterprises end vi er vant til herhjemme.

USA er selvfølgelig også med. Den amerikanske EA-tradition er resulteret i et antal bøger. Her vil jeg fremhæve An Introduction To Enterprise Architecture af Scott Bernard (2005), som jeg bruger her og her.  Den har sine fejl og mangler, men er den bedste EA-lærebog, der findes. Man kan selvfølgelig ikke komme udenom Ross/Weill/Robertson’s (2006) Enterprise Architecture as Strategy, som retteligt er den absolutte EA-bestseller de seneste mange år. Jeg vil også fremhæve Governance of the Extended Enterprise: Bridging Business and IT Strategies fra IT Governance Institute (2005), som kobler EA til it-governance.

Spanien kan byde ind med Enterprise Architectures and Digital Administration: Planning, Design, and Assessment af Goikoetxea Ambrose (2007). Det er meget den klassiske amerikanske EA-tilgang, der her præsenteres, men dette gøres ganske udmærket. Bemærk, at titlen er lidt misvisende idet bogen ikke specielt handler om offentlig forvaltning (ejheller om Spanien).

Sverige kan byde ind med Enterprise Architecture: Models and Analyses for Information Systems Decision Making
af Johnson & Ekstedt (2007). Ærligt talt ikke den mest ophidsende
bog, men ganske solid indføring i arbejdet med modeller og analyser, og god til at falde i søvn til … 

Der findes således efterhånden mange EA-relevante bøger. Og det er så endda kun de bøger, som eksplicit taler om EA. Jeg vil selvfølgelig mene, at der findes mange flere “EA-relevante” bøger. Min nylige bogindkøb spænder ret bredt, men stort set alle er et eller andet sted henne oplagte for enterprise arkitekter at læse. Blandt andet en del om IT-governance
og SOA, men også meget andet, f.eks. “management”.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *