Artefaktsamlinger

List view of google sheet
Oversigt over OIOEA artefakter.

Jeg har lavet en oversigt over OIO EA dokumentationstyper (EA-artefakter) i et googleark, http://j.mp/oiodoktyper, som har cirkuleret i de sociale medier nogle uger. Oversigten indeholdt et  forslag til ID-navne (A2.1 osv) for alle dokumentationstyper, da sådanne manglede i beta-versionen. Jeg sendte også oversigten og ID-forslaget til Michael Bang Kjeldgaard (OIOEA-ejer). som kvitterede med straks at gå ind og give alle OIO EA dokumentationstyperne et ID-navn i Arkitekturguiden, som nu har officielle ID-navne for alle dokumentationstyperne. Cool.

What’s Next? Engelsk oversættelse. Jeg har nu lagt et forslag til engelske oversættelser af dokumentationstypenavnene ind i googlearket. Hertil går mit frivillige bidrag ud i oversættelse af OIOEA.

Da jeg lavede den første oversigt, den jeg sendte til Michael, inkluderede jeg et forslag til nogle “Niveau 0” artefakter, i stil med dem som Common Approach kalder core artifacts, altså nogle high-level artefakter for hvert arkitekturlag;

  • A1.0 Mission og Facts/Dashboard
  • B1.0 Forretningsstrategier og -planer
  • C1.0 Data-, informations- og videnstrategier
  • C2.0 Applikationsstrategi
  • C4.0 Teknologistrategi
  • D1.0 Styringsstrategi og managementarkitektur

Udover at disse dokumentationstyper vil give noget meningsfuldt indhold på deres respektive hylder, som pt er ganske tomme, så mener jeg, at der er brug for denne type artefakter for at koble OIOEA arbejdet mere til det generelle strategiarbejde i enterpriset. Og om der er 70 eller 76 dokumentationstyper er et fedt.

USAs Common Approach to Federal EA anbefaler en sæt artefakter, som kun delvist overlapper med OIOEAs. Dette er illustreret i OIOEA-Common Approach mapping.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *