Forbandede dokumenter

I den sidste uges tid har der igen været røre i dokumentformat-andedammen. Læs bl.a. Version2, Nyt format som afløser for ODF?, hvortil jeg skrev en kommentar med bl.a. dette:

Som jeg ser det er der tale om en korrekt kritik af ODF. Hverken 1.0
(ISO-versionen) eller 1.1 (den nuværende OASIS-version) er gode nok, og
der er også problemer med 1.2-versionen, der er planlagt komme her
senere på året. Det drejer sig om interoperabilitetsproblemer samt
applikationsafhænghed. På den måde er ODFs problem præcis det samme som
OpenXMLs problem – ODF er bundet til OpenOffice.org og OpenXML til
Microsoft Office 2007.

Det vil jeg gerne uddybe og præcisere.

Kort sagt er historien, at OpenDocument Foundation, Inc., har besluttet at droppe ODF til fordel for en W3C-standard, CDF.

CDF, Compound Document Format, sammensat dokumentformat. CDF kombinerer forskellige formater, såsom XHTML,
SVG,
SMIL og
XForms, og er en W3C specifikation (= åben standard).

Jeg har snakket med Gary Edwards (fra OpenDocument Foundation), der forklarer at CDF er en meget rummelig standard, som teoretisk set kan give fuld roundtripping, high-fidelity, mellem alverdens dokumentformater. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og jeg vil da også gerne se det i praksis før jeg tror det. Og praksis er vel det, der er udfordringen, for jeg kan ikke lige se hverken Microsoft, Sun, Novell, KDE m.fl. droppe ODF/OpenXML for at kaste sig over CDF.

I en af de andre V2-kommentarer foreslår Michael Rasmussen at ‘man hellere skulle bruge energien på at få OOXML og ODF interoperable’. Sagen er jo bare den, at der ikke er nogen, der har lyst til at være “man”.

Sun’s standard-chef Douglas Johnson ser ud til at mene, at det slet ikke er standarderne, men applikationerne, der skal sikre interoperabiliteten.

Microsoft kører plugin-strategien, og har vel for travlt med at behandle de mange kommentarer til OpenXML til, at også kigge på ODF. De betaler jo nogen for at lave en plugin, er deres argument.

Det skulle også ligne webkonsortiet dårligt at lave noget der ikke strikt handler om webteknologier, og det kan man jo ikke ligefrem se desktoppens konge, officepakken, som. Uagtet Office 2.0, Google Apps, osv. Men det ville da være cool hvis Sir Berners-Lee gik ind og satte Microsoft, Sun, IBM, osv på plads.

Men hvad er det med ODF og OpenOffice?Jeg fik selvfølgelig straks at vide, at “ODF er da ikke bundet til OpenOffice” (Niels Elgaard Larsen). Jeg anerkender, at det er at sætte tingene på spidsen, for ja, selvfølgelig er der andre end OpenOffice, der implementerer ODF, natively dog vistnok kun KOffice, men der er mange forsøg på import/eksport, fra Google, Apple og andre, og snart WordPerfect. Men dette ændrer ikke ved, at formatet ODF og applikationen OpenOffice er uløseligt forbundne.

På den anden side …

Nej-sigerne, NoOOxml.org, fortsætter deres kampagne mod Microsofts Open XML. Underligt nok er Microsoft selv meget tyste i det offentlige billede – selv nogle af de normalt meget aktive bloggere er tilsyneladende gået i hi. Jeg antager, at de bruger alle kræfterne på målrettede kampagner overfor standardiseringsorganmedlemmer og embedsmænd. Det vil være naivt at tro de er gået i stå, i hvert fald. Det er stilhed før stormen, er mit bud.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *