Midtvejsprosa

PROSA, forbundet for it-professionelle, holder Midtvejsmøde 2009 den 21 november. De har inviteret mig til at stå for en workshop:

Kan it-professionelle klare sig uden forretningsforståelse?

Det påstås, at forretningsforståelse i større og større grad medvirker til at drive it-udvikling. Betyder det, at forretningsforståelse skal være en del af PROSA’s (it-professionelles) faglighed?
Workshoppen stiller skarpt på zonen mellem it og forretning. John Gøtze indleder med et oplæg, hvorefter vi behandler en række konkrete eksempler. Vær med til at definere, hvad vi forstår ved det it-professionelle arbejde.
Læs mere om baggrunden for wokshoppen.

Ok, for nu at varme op, her et par statements:

“Zonen mellem it og forretning” – eller ‘business-IT alignment’ – er en konstruktion, som visse it-profesionelle og andre it-folk har fundet på, og som andre professionelle (og amatører) også nogle gange begiver sig ud i at forklare. Jeg har såmænd nok også selv været med til at hælde lidt benzin på bålet i diskussionen gennem årene … men nu er der nogle andre bål og broer der skal brændes.

Selvom vi vel egentlig synes at “it” er en lidt udefinerbar størrelse
(men vi ved hvad det er når vi ser det), så gør det samme sig jo
gældende for “Forretningen”: Altså der hvor de it-professionelle står over de ‘forretningsprofessionelle’. Hvis de da overhovedet står overfor hinanden, i andet end organisationsdiagrammet.

Her forleden besøgte jeg en større dansk virksomhed, som havde hidkaldt mig for at rådgive it om hvordan de skal kommunikere med ‘dem ovre i forretningen’, hvor de tydeligvist ikke følte sig særligt velkomne. Og kom de endelig indenfor meldte de med forundring, at ‘forretningen’ på ingen måde er en fasttømret enhed. Ligesom it består af udvikling og drift, upstream og downstrem, osv, så består ‘forretningen’ i mange virksomheder af forskellige forretningsområder og -segmenter, som heller er så meget for at tale sammen og være ‘alignet’, så ‘bare’ indenfor ‘forretningen’ er alignment i den grad et issue.

At it-fagligheden er oppe til debat synes jeg er rigtigt godt. For der er jo på ingen måde tale om, at it som profession ikke udvikler sig, og for mig ingen tvivl om at spørgsmålet om forretningsforståelse er helt centralt. Nu er det selvfølgelig lige netop det budskab jeg lever af at sælge/diskutere, da enterprise architecture som bekendt jo nærmest pr definition er ‘zonevogteren’, ‘brobyggeren’, den store aligner, eller hvad vi end vil kalde det vi gør – vi får lortet til at hænge sammen.

Nå, det skal nok blive en sjov dag inde hos de it-professionelle.

For at finde ny inspiration har jeg fundet Richard Sennett frem, og læser om håndværkeren.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *