Sammenhængsledelse: Carlsberg som case

Mikkel Mertz, Morten Gryning og Ambreen Khan forsvarede for ca. en måned siden deres speciale på ITU. Det var en stor fornøjelse for mig at give dem 12 for specialet, og en af de situationer hvor man som lærer ærger sig over at regeringen afskaffede 13-tallet.

Mange andre virksomheder ville kræve, at et speciale af denne type – case-baseret, der går ret tæt på – skulle være fortroligt, men her er Carlsberg gået mod strømmen, og har nu godkendt offentliggørelse af det. Så her er det fulde speciale: Coherency
Management in Carlsberg
.

Abstract
Even though the amounts of information in enterprises are rapidly increasing, it does not directly provide the organizations with competitive advantages. A paradox of the Information Age is that while information have never been available in such vast amounts as now, the vast volume has caused the organizations to lose sight of the overall picture; what is required is a way to enhance and manage the information to provide a coherent vision. This can be described as Coherency Management.
This thesis examines how the novel concept of Coherency Management (CM) can be enhanced based on pragmatic problems identified in a complex enterprise. Carlsberg, which is currently undergoing a major standardization transformation, provides a unique opportunity to assess the standardization process and the effect on the enterprise. The empirical data obtained is analyzed to enhance the Coherency Management concept described in (Doucet et al, 2009), advancing it to cope with those problems found to be inside CM’s scope.
On the basis of the identified problems and findings in the thesis, a CM framework has been developed. This framework represents a more pragmatic view on CM, and can be implemented in an enterprise to introduce CM there. In addition, the framework can be utilized as a foundation for the further development of the concept.
The thesis asserts that: Coherency Management should only to a lesser extend possess domain specific knowledge; it should not be included in the Enterprise Architecture discipline; and it should only concern the improvement of cooperation between the departments and programs in the enterprise – by using the three modes for architecture.
The thesis also discusses how the scope of Coherency Management is best determined and the differences between CM and Enterprise Architecture. The paper concludes by elaborating on the findings of the thesis and discuss if the problem statement has been sufficiently answered.

Læs det! PDFen er her: Coherency
Management in Carlberg
.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *